Logo small
Birgit & Björn

Björn Thunborg Viltaffaffär AB

Från varubuss till fjällflygplan

Grundaren, Björn Thunborg, hade startat sin köpmankarriär tidigt, då han redan som 10åring sålde skosnören, raktvål och rakblad och allehanda ting ur sin lilla maglåda i Harsprånget. Att tjäna pengar på sitt eget arbete var något han var särskilt stolt över och även om det stormade mitt under vintern, eller regnet öste ner på sommaren, så utförde han även sitt uppdrag som telefon- och telegrambud och sprang över dammen fram och tillbaka.

Efter en kortare period i både Stockholm, till sjöss och i Söderhamn kom han tillbaka till Harsprångstrakten och startade sin Viltaffär. 1959 köpte och sålde han renskinn för första gången på Jokkmokks vintermarknad. Handel med varor av allahanda slag var hans profession. Bland annat körde han livsmedel med en varubuss till alla kraftverkssamhällen och småorter i omgivningen.

Fjällvärldens lanthandel

I början på 70talet flyttade Viltaffären in på Strömgatan 32 i Porjus. Björn inrättade en liten butik med ett väldigt blandat sortiment som snart skulle bli turistmagnet under sommarsäsongen, men även inköpsställe för ortsbefolkningen och fjällfiskare. Här hittade man sameslöjd bredvid vardagsprodukter, Lapplands delikatesser som renkött, älgkött och fjällfisk, lappländsk kaffeost, getost, säckar med mjöl och socker. Nät, motorer, oljor, tändstift, fiskelinor – ja allt man skulle kunna behöva: Fjällvärldens lanthandel helt enkelt. På 80talet blev han även fjällflygare och han fick transportera med sitt sjöflygplan både fjällfisk, turister och samer som skulle till sommarvisten till fjälls.

Asbjörn

Vad en enkel skylt kan åstadkomma

I slutet på 80talet hittade en tyska till Viltaffären på hennes första semester ovan för polcirkeln. Det var den handmålade skylten på husväggen där texten på tyska och engelska förklarade att man kunde köpa renskinn, rökt fisk och souvenirer där. Och visst hittade hon souvenirer i butiken, men även sitt livs kärlek. Fast det dröjde innan hon insåg det. För Björn däremot var det kärlek vid första ögonkastet och det behövdes ett antal reser till Tyskland för att kunna övertyga den enbitna storstadskvinnan att flytta till norra Sverige.

Bröllop i Saltoluokta - mitt i Laponia!

Först 1990 blev Birgit Meier från Mönchengladbach och Björn Thunborg ett par. Under Birgits sommarsemester firade de sitt bröllop i Saltoluokta och blev vigd i kyrkkåtan av prästparet Gunnar och Brigitte Åkerlund, som då tjänstgjorde i Porjus. Lyckligtvis blev det så, för att Brigitte hade tyskt påbrå och kunde därmed översätta allt för Birgit, som inte kunde ett ord svenska då. Efter en lång väntan på uppehållstillstånd kunde Birgit äntligen flytta till Porjus på våren 1992.

Asbjörn

1994 föddes sonen Asbjörn och vad brukar man säga? Visst ja: " Sådan fader, sådan son!" Han verkar ha ärvt pappas känsla för affärer. Redan som 6åring ville han bli egenföretagare och köpte en gammal husvagn av sin pappa för 5 kronor. Döm om tyska turisternas förvåning när en liten pojke pratade med dem på felfri, flytande tyska! Hans första sommarsäsong blev en stor succé och han blev fast besluten att fortsätta med affärsverksamhet. Husvagnen finns kvar, men nuförtiden står Asbjörn allt oftare bakom disken i Viltaffären.

Viltaffären – en 50årig resa

Viltaffärens resa i tiden vittnar även om förändringen i Lule Älvdal. Yrkesfiskeriet minskade betydligt med åren och partihandeln förvandlades mer och mer till detaljhandel. Genom turistkontakter på sommaren byggdes en stamkundsskara upp i Tyskland som beställde varorna via fax och telefon. Med Sveriges inträde in i Europeiska Unionen blev postordern mera okomplicerat och denna del av Viltaffären växte allt mer. Verksamheten förändrades allt eftersom, men butiken blev kvar och många besökare från när och fjärran har begeistrat återvänd år efter år.

Björn Thunborg slutade sina dagar i september 2010 och sedan dess driver Asbjörn och Birgit Viltaffären i hans anda. Huvudsakligen är det försäljning av souvenirer och viltdelikatesser under sommarsäsongen i dagsläget.

Birgit och Asbjörn börjar dock nu förverkligar sin vision av en variation av Viltaffären på nätet: Laponiashop. Med den öppnar Viltaffären dörren på vid gavel och erbjuder noga utvalda delikatesser, klenoder och vackert hantverk. Ett delikat urval av Laponias skatter i alla dess former! Laponiashop är under uppbyggnad än, men kommer inom kort att gå online.

Välkommen att besöka oss i Porjus – eller inom kort – på nätet!